Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΟΘΩΝΑ -ΚΙΝΗΜΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843

Μετά  τη δολοφονία του Ι. Καποδίστρια , το Σεπτέμβριο του 1831, οι Μεγάλες Δυνάμεις επιλέγουν τον Όθωνα, πρίγκιπα της Βαυρίας σαν Βασιλιά της Ελλάδας. Η επιλογή του Όθωνα οφείλεται στο γεγονός ότι καταγόταν από Δύναμη δευτερεύουσα, δηλαδή τη Βαυαρία, και έτσι θα αποφεύγονταν οι διαμάχες ανάμεσα στις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις. Ο Όθωνας ήταν 17 ετών  όταν εκλέχτηκε βασιλιάς. Για το λόγο αυτό ορίστηκε τριμελής Αντιβασιλεία για να τον βοηθήσει μέχρι την ενηλικίωση του. 
  Τα μέλη της Αντιβασιλείας είχαν καλές προθέσεις και ήθελαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά αγνοούσαν την Ελληνική πραγματικότητα.
Παρ'όλα αυτά  έκαναν πολλές προσπάθειες για την οργάνωση του Ελληνικού κράτους. 
    • Φρόντισαν για τη διοικητική οργάνωση της χώρας .Το κράτος θα διαιρεθεί σε 10 νομούς, που θα υποδιαιρεθούν σε 47 επαρχίες.
    • Στη      δικαιοσύνη θα συνταχθεί Ποινικός Νόμος ,Ποινική Δικονομία και οργανισμός Δικαστηρίων και Συμβολαιογράφων.
    • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η Αντιβασιλεία για την εκπαίδευση. Δημιουργήθηκαν τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Το Δημοτικό σχολείο που ήταν τετραετές, το τριετές λύκειο και το τετραετές γυμνάσιο. Ιδρύθηκε επίσης Διδασκαλείο για τηνεκπαίδευση δασκάλων καθώς και το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας.
    • Ασχολήθηκαν επίσης με τη δημιουργία στρατού σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα.
    • Επιχείρησαν επίσης να ρυθμίσουν και  θέματα της Εκκλησίας.Με Διάταγμα του 1933 η Εκκλησία της ελλάδας κηρύσσεται αυτοκέφαλη.                                                         Όμως ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας και κατά την περίοδο της Αντιβασιλείας αλλά και κατά τη Βασιλεία του Όθωνα δημιούργησαν πολλές δυσαρέσκειες στο λαό. Τα εθνικά κτήματα δε δόθηκαν στους αγρότες και οι περισσότεροι από τους αγωνιστές παραμερίστηκαν.Είχαν περάσει ήδη οκτώ χρόνια από την ενηλικίωση του βασιλιά Όθωνα και η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν τραγική και διαρκώς χειροτέρευε. Προβλήματα που σχετίζονταν με την αγροτική γή, τις εθνικές γαίες, την εκπαίδευση  προκαλούσαν την δικαιολογημένη δυσφορία του λαού.Την κατάσταση επιδείνωνε ο απολυταρχισμός που χαρακτήριζε το παλάτι και οδηγούσε σε μικροεξεγέρσεις, οι οποίες όμως καταπνίγονταν αμέσως από τον κυβερνητικό στρατό. Το αποτέλεσμα ήταν το παλάτι να αποτελεί για χρόνια αιτία πολιτικών αναταραχών και να συγκεντρώνει το μίσος και τη δυσαρέσκεια του Ελληνικού λαού.

    • Η αρχή έγινε το 1840 όταν ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης ίδρυσε μία (κατά τον Όθωνα,παράνομη) οργάνωση, με σκοπό την επιβολή Συντάγματος. Η οργάνωση αυτή, σιγά σιγά συγκέντρωσε πρώην πολεμιστές του 1821 που είχαν πολεμήσει για μία ελεύθερη Ελλάδα και τώρα είχαν παραγκωνιστεί από τους Βαυαρούς και έβλεπαν τη χώρα τους να παρακμάζει.Μερικοί από τους οπλαρχηγούς που μυήθηκαν ήταν οι Θεόδωρος Γρίβας, o Μήτρος Δεληγιώργης και o Κριεζιώτης. Τέλος για να επιτύχουν και τη συνεργασία του στρατού μύησαν και τον συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη, τον οποίο όρισαν στρατιωτικό διοικητή της Αθήνας.
      Το κίνημα είχε πλέον οργανωθεί. Έμενε μόνο να οργανωθεί το μεγάλο πραξικόπημα που θα ανάγκαζε τον Όθωνα να δώσει Σύνταγμα στον Ελληνικό λαό. Το τελικό σύνθημα δόθηκε τη νύχτα της 2ης προς 3ης Σεπτεμβρίου.
      Ο συνταγματάρχης Καλλέργης  πήγε στους στρατώνες και με το σύνθημα "Ζήτω το Σύνταγμα" έδωσε το έναυσμα στους στρατιωτικούς να ξεσηκωθούν.Το κίνημα  3ης Σεπτεμβρίου ανάγκασε τον βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα στον ελληνικό ναό δίνοντας το όνομά της και στην ομώνυμη κεντρική πλατεία της Αθήνας.                             
    •                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου