Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ ΞΕΞΑΣΠΡΗ : ένα πρόγραμμα για το παριανό μάρμαρο
Η Πάρος είναι το τρίτο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, στο κέντρο των οποίων και βρίσκεται. Διακρίνεται για τις απαλές γραμμές  και την ηρεμία του τοπίου της.Η εμπορική της ανάπτυξη διαχρονικά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό  στη γεωγραφική της θέση .Στο κέντρο του νησιού υπάρχει η οροσειρά της Μάρπησσας με την ψηλότερη κορυφή να είναι λίγο πάνω από τα  700 μ.
ειδώλιο από το Σάλιαγκο
Τα παλαιότερα ίχνη
προς τα αρχαία λατομεία
ανθρώπινης εγκατάστασης ανακαλύφθηκαν σε οικισμό στο  Σάλιαγκο,νησάκι κοντά στην Αντίπαρο(5400-4500π.Χ).
Ο οικισμός αυτός είναι ένας από τους αρχαιότερους στο Αιγαίο.Στην αρχαϊκή εποχή(700-500π.Χ) το νησί αναπτύχθηκε σημαντικά και απέκτησε δύναμη και πλούτο. Η κυριότερη ασχολία των κατοίκων ήταν η ναυσιπλοΐα. Σχεδίασαν μάλιστα και ένα μικρό και ελαφρύ πλοίο,τον πάρωνα.Σημαντική πηγή πλούτου για την Πάρο ήταν η εκμετάλλευση του μαρμάρου,από τα καλύτερα ποιοτικά στην Ελλάδα.Η ακμή των αρχαίων λατομείων διαρκεί μέχρι τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. περίπου. Η  λατόμευση του  πεντελικού μαρμάρου στην Αττική επηρέασε σημαντικά την εξόρυξη στα λατομεία.Το μάρμαρο όμως συνέχισε να στηρίζει την οικονομία του νησιού στο πέρασμα των χρόνων.
τα κτίρια της γαλλικής εταιρείας
χαλκογραφία από την είσοδο των λατομείων ,1785

Τα λατομεία λειτουργούν και πάλι το 19ο αιώνα από μία γαλλοβελγική εταιρεία.
Εδώ και πολλά χρόνια η λειτουργία τους έχει σταματήσει.
ο Αρχίλοχος σε συμπόσιο ,Αρχαιολογικό μουσείο Πάρου

 Η μεγαλύτερη πνευματική μορφή της Πάρου  είναι ο ποιητής Αρχίλοχος, .Ο Αρχίλοχος ήταν ο πρώτος λυρικός ποιητής και από πολλούς θεωρείται  ισάξιος με τον Όμηρο.
Η ιστορία του νησιού κατά την χριστιανική περίοδο συνδέται με την Εκατονταπυλιανή.Η Εκατονταπυλιανή ανοικοδομήθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα από τον Ιουστινιανό,πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 4ου αιώνα. Το γεγονός ότι ένα τόσο σπουδαίο από κάθε άποψη μνημείο οικοδομήθηκε την εποχή εκείνη, αποδεικνύει ότι η Πάρος δε βρισκόταν σε παρακμή.Το σχολείο μας επέλεξε να ασχοληθεί φέτος με την ιστορία των αρχαίων λατομείων και του λυχνίτη , του παριανού μάρμαρου, από  το οποίο φτιάχτηκαν τα κυκλαδικά ειδώλια αλλά και τα σπουδαιότερα αγάλματα της αρχαιότητας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών μας για την ταυτότητα του τόπου.

          
ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ ΞΕΞΑΣΠΡΗ: ένα πρόγραμμα για το παριανό μάρμαρο from marialenaki
"Η παρούσα εκπαιδευτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος"Μαθαίνουμε παρέα" που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου