Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Μελισσοκέρι

 Την Παρασκευή 11 Απριλίου, μετά την προηγιασμένη  λειτουργία,  στην πλατεία του χωριού ζήσαμε μία ξεχωριστή εμπειρία.   
 Ο πατέρας Νικόλαος, ο παπάς του Κώστου,  μας έδειξε πώς φτιάχνεται το μελισσοκέρι.
Τα κεριά που ανάβουμε σήμερα στην εκκλησία τα φτιάχνουν  κυρίως από παραφίνη. Όμως τα κεριά που άναβαν παλιά οι πιστοί στην εκκλησία, τα έφτιαχναν από το κερί της μέλισσας
 Με  τα αυθεντικά εργαλεία του κηροπλαστείου , που χρησιμοποιούσε παλιά και ο επίτροπος της εκκλησίας Μ.Βλάχος,  συμμετείχαμε κι εμείς στην κατασκευή κεριών από γνήσιο μελισσοκέρι. 

        Πώς φτιάχνεται το κερί;
    
   Το κερί είναι μία ουσία που έχει η   μέλισσα  στην κοιλιά της.Με αυτό "χτίζονται"  οι κηρήθρες και διαμορφώνονται τα κελιά. 
Για να φτιάξουμε τα μελισσόκερα πρώτα απ' όλα μαζεύουμε το κερί από τις κερήθρες.


Zεσταίνουμε κάρβουνο και μετά βάζουμε την πλάκα του κεριού σε ενα μεταλλικό δοχείο με τριγωνική βάση.








 Φτιάχνουμε διπλά βαμβακερά φυτίλια που τα βουτάμε στο λιωμένο κερί.   Τα κρεμάμε  καρφί παρά καρφί για να μην κολλήσουν και περιμένουμε λίγο να στεγνώσουν. Δημιουργείται  λοιπόν η πρώτη στρώση κεριού. Τα πλάθουμε λίγο με το χέρι για να τους δώσουμε σχήμα.

  Επειδή το σκεύος στο οποίο  βουτάμε τα κεριά είναι ρηχό,  τα επόμενα εννέα - δέκα χέρια τα περνάμε «χυτά» με την κουτάλα.Μετά από κάθε φορά  περιμένουμε λίγο  την κατάλληλη θερμοκρασία,  για να πιάσει η επόμενη στρώση. Βοηθός του παπά ήταν και ο γιος του παλαιού κηροπλάστη,που θυμόταν την τέχνη από τον πατέρα του.

 Φεύγοντας , πήρε ο καθένας το κεράκι του για να το ανάψει στην εκκλησία τη μεγαλοβδομάδα και  να γεμίσει η εκκλησία με ευωδιές από το μελισσοκέρι. 
  Ευχαριστούμε τον πατέρα Νικόλαο που μας έδειξε την παλιά τεχνική με την οποία έφτιαχναν το κερί.   



1 σχόλιο: