Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Το σχολείο μας στην έκθεση της Δήμητρας Χανιώτη στην Αθήνα


Η Δήμητρα Χανιώτη , η τεχνοκριτικός Λήδα Καζαντζάκη κι εμείς
Μια σύμπτωση οδήγησε  τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους συνοδούς γονείς  σε εκπαιδευτική εκδρομή,  στην πρώτη ατομική έκθεση της Δήμητρας Χανιώτη.


Σύμπτωση, γιατί βρέθηκαν εκεί μετά την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη.
Η αίθουσα τέχνης "Τεχνοχώρος" που  εκτίθενται τα έργα της Δ.Χανιώτη  βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης. 




  Η έκθεση γίνεται   υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λήδας Καζαντζάκη και ο τίτλος της είναι  «Ο τρώσας και ιάσεται». Ο τίτλος της έκθεσης διττός και αισιόδοξος, σημαίνει, ότι αυτός που προξένησε την πληγή θα τη γιατρέψει.
  

  Στο έργο της  η ζωγράφος πλάθει με χαρακτηριστικά είδη της χλωρίδας της Πάρου από την οποία κατάγεται και όπου ζει και εργάζεται σήμερα κυκλαδικά ειδώλια. Φτιάχνει με το σμιλεμένο σε Παριανό μάρμαρο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το αποτυπωμένο πάνω στo Πάριο Χρονικό, εξπρεσιονιστικές φιγούρες.


  

   Οι μαθητές είδαν στα έργα  της Δ.Χανιώτη  τη Γοργώ και τη Νίκη της Σαμοθράκης, την κόρη με τα περιστέρια και τις Καρυάτιδες, τους κουφάρδικες και τα κοφτά των γιαγιάδων τους. 

 Γνώμες των μαθητών:

Μου άρεσε το έργο που έδειχνε τις Καρυάτιδες που βυθίζονται μες στο νερό .Μου φαίνεται ότι συμβολίζουν την κλεμμένη Καρυάτιδα που βρίσκεται στο Βρεττανικό Μουσείο.

Μου άρεσαν τα έργα της κ.Χανιώτη επειδή ήταν λεπτομερή και δουλεμένα. Περισσότερο μου άρεσε ο πίνακας που έδειχνε τη Γοργώ με τους θάμνους από την Πάρο.










Μου αρέσει το παιδάκι με το περιστέρι γιατί νομίζω ότι συμβολίζει την ειρήνη.




Μου αρέσει η σφίγγα γιατί έμοιαζε σα να είχε φτερά και να πέταγε. Αυτό το άγαλμα το είχαμε δει στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Πάρου.





Ένα μικρό βιογραφικό 
Η Δήμητρα Χανιώτη γεννήθηκε στην Πάρο το 1977. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας με δάσκαλο τον Γ. Ψυχοπαίδη από το 1998 έως το 2004 καθώς και στο εργαστήριο φωτογραφίας με τον Μ. Μπαμπούση από το 2001-2004. Παρακολούθησε μαθήματα επεξεργασίας βίντεο και εικόνας με την Ε. Χατζησάββα από το 2001 έως το 2004. Ανέλαβε ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και δίδαξε στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πάρου από το 2002 έως 2006 (Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων Υπουργείου Πολιτισμού). Το 2005 διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διδάσκει το μάθημα των Εικαστικών. Παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Αγωγή και Πολιτισμός» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου από το 2009 έως 2012. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στον Τεχνοχώρο παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου