Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

  Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου είχαμε κανονίσει με την τάξη μας να πάμε ένα περίπατο στο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής.Στις 12:30 ξεκινήσαμε από το σχολείο των Λευκών.Περπατώντας, στη διαδρομή συναντήσαμε διάφορα είδη φυτών και λουλουδιών.Η συνοδός μας και διευθύντρια του σχολείου κ. Μαριαλένα μας είπε διάφορες πληροφορίες γι'αυτά. Κάποια τα φωτογραφίσαμε και τα τραβήξαμε βίντεο.
  Μόλις φτάσαμε στην Αγία Κυριακή είδαμε λίγο τον τόπο, φάγαμε και τραβήξαμε μια αναμνηστική φωτογραφία.Μάλιστα διαλέξαμε και όνομα για  την ομάδα μας.Σκεφτήκαμε το όνομα:"Περιπατητές χωρίς σύνορα".
 Θα μπαίναμε στο μοναστήρι αλλά δεν ήταν ανοιχτά.Μετά από λίγο ξεκινήσαμε για την επιστροφή. Δεν έκανε κρύο αλλά φυσούσε αρκετά. Πήγαμε από διαφορετικό  δρόμο αυτή τη φορά, γιατί τα αγόρια είπαν ότι είναι πιο γρήγορη διαδρομή, αν και πιο δύσκολη από την άλλη. Κατά τις 2 η εκδρομή τελείωσε.
Περάσαμε πολύ ωραία , γι'αυτό αποφασίσαμε να το κάνουμε το μεθεπόμενο Σάββατο , αυτή τη φορά στο μοναστήρι της Παναγιάς της Υπαπαντής .

                                                                                                                                Στέλλα Χανιώτη 

 

Μονή Αγίας Κυριακής Λευκών. Η Μονή υπάγεται στην περιοχή και την ενορία του οικισμού των Λευκών. Το καθολικό που περιβάλλεται προς ΒΔ και Ν από μισοερειπωμένα κελιά, είναι σταυροειδής ναός με αξιόλογο τέμπλο του 17ου αι. και επίσης μαρμάρινο άμβωνα πάνω στον οποίο είναι χαραγμένη και η χρονολογία 1769. Ως χρόνος ανέγερσης της μονής αναφέρεται το έτος 1665. Οι εικόνες, έργα καλής τέχνης, χρονολογούνται στα μέσα του 17ου αιώνα. Στο υπέρθυρο εισόδου του ναού υπάρχει επιγραφή με τη χρονολογία 1708.Η μονή της Αγίας Κυριακής βρίσκεται νοτιοδυτικά από τους ανεμόμυλους των Λευκών -σ’ αυτήν οδηγεί ο δρόμος προς τ’ Αυκλάκι- και 2.5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τις Λεύκες.
Η Αγία Κυριακή είναι ένα μετόχι της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου του Λαγκαδά. Στην Αγία Κυριακή μπορείτε να δείτε ένα αρκετά ενδιαφέρον τέμπλο και τον άμβωνα από ωραίο παριανό μάρμαρο. Η Αγία Κυριακή μαρτυρεί και το πέρασμα του ζωγράφου Λ. Γεραλή από τις Λεύκες.

Εύη Κοντού -Μαριλένα Ρούσσου 


Οι πληροφορίες για το μοναστήρι της Α.Κυριακής είναι από τα : 
α) lefkianos.blogspot.com
β) listedmonuments.culture.gr

τις φωτογραφίες μας έδωσε ο μαθητής της Ε' τάξης Κωνσταντίνος Παντελαίος

οι δικές μας φωτογραφίες 

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου