Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Δώσε την αγάπη, την ευγένεια, την καλοσύνη:
Κείμενα και δραστηριότητες

      Εβδομάδα αφιερωμένη στο Ανθολόγιο η πρώτη του έτους και σε αξίες και ιδανικά που στην εποχή μας πρέπει να εκτιμούμε περισσότερο: ευγένεια, δικαιοσύνη, αποδοχή, αλληλεγγύη, υποστήριξη, προθυμία, υπομονή κι επιμονή. 
  •  Δώσε την αγάπη - Αγγελική Βαρελά: Σε ένα διαπολιτισμικό σχολείο τα παιδιά γιορτάζουν τον "άγιο της φιλίας" μοιράζοντας δώρα απλά, ποιήματα, ζωγραφιές, τραγούδια, μήλα… Δώσε την αγάπη, όπως δίνεις ένα μήλο. Έτσι απλά! Οι μαθητές της Β' αλλά και της Α' τάξης ζωγράφισαν τα δικά τους μήλα, πάνω στα οποία έγραψαν τι σημαίνει φιλία γι' αυτούς. Έπειτα τα κρέμασαν στα κλαδιά του δέντρου που στολίζει την είσοδο του σχολείου μας.  

  • Ο μικρός κάστορας και η ηχώ - Έιμυ Μακντόναλντ:
Ένας κάστορας μόνος και λυπημένος ακούει την ηχώ απ' το κλάμα και τα παράπονά του. Νομίζοντας πως υπάρχει κάποιος στην άλλη άκρη της λίμνης, που χρειάζεται έναν φίλο όπως ο ίδιος, ξεκινάει να τον βρει. Κωπηλατώντας στη λίμνη γνωρίζει πολλούς φίλους τελικά! Οι μαθητές συζήτησαν για το φαινόμενο της ηχώς και παρακολούθησαν ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων με θέμα την Ηχώ και τον Νάρκισσο στην ελληνική μυθολογία. www.youtube.com/watch?v=QWcV8GskdBQ 
  • Τα δύο αδέρφια - παραμύθι από τη Μέση Ανατολή: Δύο αδελφοί, ένας οικογενειάρχης κι ο άλλος ελεύθερος, μοιράζονται κάθε χρόνο το σιτάρι που παράγουν. Ο καθένας όμως θεωρεί δίκαιο να δώσει περισσότερο σιτάρι στον αδερφό του, γι' αυτό κουβαλάει κρυφά μερικά σακιά στην αποθήκη του. Την άλλη μέρα μετρούν τα σακιά τους και τα βρίσκουν πάλι ίσα! Τα παιδιά έμαθαν πώς παραγόταν το σιτάρι και το αλεύρι παλιότερα κι ερεύνησαν για τη λειτουργία των ανεμόμυλων και τη συγκομιδή των δημητριακών με τα σύγχρονα μέσα. Αφού παρουσίασαν τις εργασίες τους, κατασκεύασαν έναν ανεμόμυλο με απλά υλικά: ρολό υγείας, χαρτί, φελλό, καλαμάκι, πινέζα. 

  •  Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά - λαϊκό παραμύθι των Μικρασιατών από τη Ν. Αλικαρνασσό της Κρήτης: Μία μητριά βασίλισσα βάζει σε δοκιμασίες τη βασιλοπούλα, προκειμένου να την ξεφορτωθεί και να παντρέψει τη δική της κόρη με τον πρίγκιπα. Η καλή βασιλοπούλα όμως ανταμείβεται για την καλοσύνη της (ενώ η δεύτερη κόρη τιμωρείται για την αγένειά της) και παντρεύεται τελικά το βασιλόπουλο, σε μια εκδοχή που θυμίζει έντονα τη Σταχτοπούτα. Οι μαθητές μοιράστηκαν τους ρόλους, μελέτησαν τα λόγια τους και παρουσίασαν ένα θεατρικό με βάση το παραμύθι. 
Ακολούθησε η ανάγνωση παραδοσιακών παραμυθιών από την Πάρο: "Η στάμνα" και "Το κοκοράκι". Και τα δύο έχουν σαν θέμα επίσης την ανταμοιβή της καλοσύνης και της ευγένειας και την τιμωρία της αχαριστίας και της πλεονεξίας. 







 Β' τάξη, Ελευθερία Ζέλκα και Ροδούλα Λόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου