Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. 
    Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία είδαμε την ταινία: "Ο Νικόλας, ένα αλλιώτικο αγόρι και η   Μαρία γίνονται φίλοι" ορίσαμε ποια θεωρούνται άτομα με αναπηρία, συζητήσαμε την προσβασιμότητα του σχολείου μας.  
    Διαπιστώσαμε ότι ιδιαίτερα στο σχολείο του Κώστου είναι δύσκολη η πρόσβαση για άτομα με αναπηρία. 
Με την βοήθεια της εκπαιδευτικού Κυριακής Προμπονά φτιάξαμε αφίσες.
Η παραολυμπιονίκης Δήμητρα Κοροκίδα σε συνέντευξη της στο Athens Voice αναφέρει:«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μια μέρα υπενθύμισης σε όλους, του βασικού δικαιώματος των ανθρώπων με αναπηρία να ζουν ως ίσοι μεταξύ και των υπολοίπων μελών μιας κοινωνίας. Το δικαίωμα αυτό επικεντρώνεται σε έννοιες όπως αυτή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας, της ένταξης και της συμμετοχής στο κοινωνικό σύνολο, καθώς και της απαγόρευσης διακρίσεων. Άλλωστε, το προοίμιο της Οικουμενικής Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι ξεκάθαρο: “Η αναγνώριση της έμφυτης αξιοπρέπειας και των ίσων αναφαίρετων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας είναι η βάση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο”.
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου