Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


Δεκέμβριος , ο μήνας των παιδιών και της ελπίδας.
ο Δεκέμβριος σαν σπορέας
Β'μισό 6ου  μ.Χ. αιώνα, Σκυθόπολη,Ισραήλ 

Δεκέμβριος, ,  ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του χρόνου αλλά ο δέκατος μήνας, όπως το λέει και το όνομά του (Δεκέμβριος από το λατινικό Decem = Δέκα), από την πρωτοχρονιά της πρώτης Μαρτίου, όταν το έτος των Ρωμαίων ήταν δεκάμηνο.
Δεκέμβριος , Γιορτινός (λόγω των πολλών εορτών)
 Αϊ-Νικολιάτης ή παππού-Νικόλας, Νικολοβάρβαρα,κυρ-Λευτέρης, Χριστουγεννιάτης, Χριστουγεννάς, Χιονιάς, Ασπρομηνάς. Είναι γεμάτος με γιορτές: της Αγίας Βαρβάρας στις 4, του Αγίου Σάββα στις 5, του Αγίου Νικολάου στις 6, του Αγίου Σπυρίδωνος στις 12, του Αγίου Ελευθερίου στις 15, της Αγίας Αναστασίας στις 22, της Γέννησης του Χριστού στις 25, του Εμμανουήλ στις 26, του Αγίου Στεφάνου στις 27.
Από τη ζωή των αγροτών, όπως αυτή εξελίσσεται μέσα στο Δεκέμβρη, τρία είναι τα γεγονότα που «πρωταγωνιστούν»! Το κρύο, το τέλος της σποράς και η μικρή μέρα.
Το κρύο συνδέεται με τρεις κυρίως γιορτές στην αρχή του Δεκεμβρίου: Της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σάββα και του Άι – Νικόλα. Λέει η παροιμία “Βαρβάρα βαρβαρώνει, Άι Σάββας σαβανώνει, Άι – Νικόλας παραχώνει”.
Το Δεκέμβριο είναι το τέλος της σποράς.

Ο Δεκέμβριος κάτω δεξιά κρατώντας σκαλιστήρι
Β'μισό 6ου  μ.Χ. αιώνα, Σκυθόπολη,Ισραήλ
«Δεκέμβρης, δίκιος σπόρος» ή «Δικέμβρη, δίκια σπέρνε». Δίκια σημαίνει εδώ ότι ο ζευγάς δεν πρέπει να ρίχνει το σπόρο μήτε πολύ αριά, μήτε πολύ πυκνά, γιατί το  χώμα είναι αρκετά ποτισμένο από τη βροχή πια κι έτσι δεν υπάρχει φόβος μήπως δε φυτρώσει μέρος του σπόρου ή μήπως δεν τραφεί αυτός που θα φυτρώσει
 Το Δεκέμβριο τέλος έχουμε τις μικρότερες μέρες.Η παράδοση λέει ότι από της Αγίας Άννας «η μέρα παίρνει ανάσα»και απ’του Αγίου Σπυρίδωνα «η μέρα παίρνει ένα σπυρί»δηλαδή λίγο-λίγο μεγαλώνει «Του Δεκέμβρη η μέρα καλημέρα, καλησπέρα» έλεγαν οι παλιοί, για να τονίσουν το πόσο μικρές μέρες και μεγάλες νύχτες έχουμε αυτό το μήνα. Με τον ήλιο και το φώς σχετίζεται η μεγαλύτερη γιορτή.Από τα Χριστούγεννα όμως και ύστερα οι μέρες  αρχίζουν να μεγαλώνουν .
         Καλό μήνα λοιπόν,  ελπίζοντας ότι θα έρθουν οι καλύτερες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου