Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Παγκόσμια Hμέρα κατά του Ρατσισμού η 21η Μαρτίου, έρχεται να θυμίσει την 21ηΜαρτίου 1960, όταν 70 μαύροι φοιτητές που διαδήλωναν με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές κατά του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς της αστυνομίας. Το 1966, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Ρατσισμός είναι η αντίληψη εκείνων που πιστεύουν ότι η δική τους φυλή(race= φυλή στα αγγλικά) είναι ανώτερη από τις άλλες που η φύση τις έχει καταδικάσει σε κληρονομική κατωτερότητα.(φυλετικές διακρίσεις).Η ιδεολογία του ρατσισμού μόνο μίσος και φανατισμό εμπνέει.Υπάρχει και ο κοινωνικός ρατσισμός για ανάλογη αντίληψη και συμπεριφορά σε κοινωνικές ομάδες που μειονεκτούν ή διαφέρουν.                                                
Ο ρατσισμός  βασίζεται στην έλλειψη εκπαίδευσης, παιδείας και πνευματικότητας. Εάν οι άνθρωποι μπορούσαμε να διδαχτούμε ότι μεταξύ μας είμαστε ίσοι δεν θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα στη χώρα μας. Εάν υπήρχε σεβασμός και δικαιοσύνη μεταξύ μας, οι άνθρωποι δεν θα παρασύρονταν εύκολα από ρατσιστικές αντιλήψεις καθώς τα αισθήματα ανωτερότητας ή κατωτερότητας καλλιεργούν έντονα το συναίσθημα τους μίσους και της ζήλειας και δημιουργούν έντονα την επιθυμία για κυριαρχία έναντι άλλων ανθρώπων.
Στη χώρα μας ο ρατσισμός  έχει επεκταθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια καθώς μεγάλο κύμα μεταναστών, τόσο λαθραία όσο και νόμιμα έχει εισβάλει στη χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γενιά μας να γίνει ξενόφοβη. Πολλοί συμπολίτες μας εκφράζονται με ρατσιστικά σχόλια και πράξεις και επιθυμούν διακαώς τον διωγμό των μεταναστών. 
Εκτός από το φυλετικό ρατσισμό παρατηρείται και κοινωνικός ρατσισμός. 

    Είναι χρέος της δικής μας γενιάς και ιδιαίτερα της νεολαίας να αντιδράσουμε σ’ αυτό το φαινόμενο με δραστικά μέτρα. 
  Στην πατρίδα μας που έχει γεννηθεί ο πολιτισμός και η δημοκρατία είναι ανεπίτρεπτο να συμπεριφερόμαστε υποτιμητικά στους συνανθρώπους μας. Στη πολιτισμική κοινωνία που ζούμε πρέπει όλες οι ομάδες ανθρώπων να συνυπάρχουν αρμονικά και να σέβονται τα ήθη και τα έθιμα. Οφείλουν να κατανοούν πως κάθε άνθρωπος που ανήκει σε διαφορετική ομάδα είναι ξεχωριστός με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα, γιατί όλοι είναι ίσοι. Υπό αυτές τις συνθήκες προάγεται ο πολιτισμός και η κοινωνία. 
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες στο κατώφλι του 21ου αιώνα είναι η αρμονική συμβίωση ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους και η  αξιοποίηση   της πολυμορφίας. Σε έναν κόσμο όπου τα σύνορα ανάμεσα στους λαούς γίνονται σημεία δημιουργικής επαφής με τον πολιτισμό της γης, είναι σημαντικό να συμβιώνουμε αρμονικά και ευτυχισμένα.
. Είναι αδιανόητο στις μέρες μας να υπάρχει έντονα το φαινόμενο του ρατσισμού και να οδηγούνε τους πολίτες ενός δημοκρατικού κράτους σε φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας που οδηγούν σε ηθική κατάπτωση και εξευτελισμό  της ανθρώπινης ύπαρξης καθώς και των ανθρώπινων δικαιωμάτων".
   κείμενο που έγραψαν μαθήτριες της Στ' τάξης Δημ. Σχολείου Λουτρακίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου