Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ, ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ , ΨΗΦΙΔΩΤΟ, ΝΥΜΦΙΟΣ

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δόθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αρχίλοχος" μια ξεχωριστή συναυλία.  
 Ξεχωριστή και για την ποιότητα της μουσικής  αλλά και λόγω της  εμφάνισης  παιδικής χορωδίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 παιδιών.  

  Στην    χορωδία  συμμετείχαν :
  • η χορωδία της σχολής  μουσικής του Δήμου Πάρου ( διδασκαλία: Μαρουλία Κοντού)
  • η χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς (διδασκαλία: Βιολέτα Στενού)
  • η χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς.                                                                                           Tη διεύθυνση της χορωδίας είχε αναλάβει  ο Νίκος Σαρρής και πιάνο έπαιξε  ο Jeffrey  Carson. Τραγούδησε ο Μανώλης Ραγκούσης.
"Τα θεμέλιά μου στα βουνά" από το " Άξιον Εστί "


  Το Άξιον Εστί πρωτοκυκλοφόρησε το 1959.

Το έγραψε ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης ( γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1996.Πήρε το  Νόμπελ   Λογοτεχνίας το 1979).
  Για το έργο του αυτό την επόμενη χρονιά πήρε το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Πώς όμως ο Μίκης Θεοδωράκης αποφάσισε να μελοποιήσει το "Άξιον Εστί";

Μιλώντας ο ίδιος σε συνέντευξή του αναφέρει τα εξής:
"Εκεί που έπινα τον καφέμου με πλησίασε  ο Οδυσσέας Ελύτης και μου είπε:" Μόλις τελείωσα μια ποιητική σύνθεση,το Άξιον Εστί , τη γράφω πολλά χρόνια και θα κυκλοφορήσει αυτό τον καιρό.Πιστεύω ότι είναι ένα ποίημα που θα σας εμπνεύσει.
Μετά από λίγο καιρο μου έστειλε το έργο στο Παρίσι,όπου βρισκόμουν τότε.  Μόλις παρέλαβα το βιβλίο το καταβρόχθισα και αμέσως άρχισα να γράφω τη μουσική. Σε μια βδομάδα είχα τελειώσει όλο το έργο, πλην του  Δοξαστικού". 
 Το ¨Αξιον Εστί" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1964.

                                      ψηφιδωτό (Αρχίλοχος) 


 Οι στίχοι του Αρχίλοχου μεταφράστηκαν από το αρχαίο κείμενο ,έγινε διασκευή τους σε έμμετρη μορφή και μελοποιήθηκαν από το Νίκο Σαρρή. 

Αρχίλοχος 


   O Aρχίλοχος, κεντρική φυσιογνωμία της λογοτεχνίας του έβδομου αιώνα και για τους    
αρχαίους, ίσος με τον Όμηρο, υπήρξε ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ιαμβικής ποίησης.
  Στο έργο του εκφράζει την "μηχανία" του εφήμερου ανθρώπου μπροστά στην παντοδυναμία των Θεών, αναγνωρίζει τον αιώνιο νόμο της εναλλαγής που κυβερνά τον κόσμο, ενώ από τον πόλεμο αφαιρεί κάθε στοιχείο μεγαλοπρέπειας, απεικονίζοντας με ρεαλισμό μόνο την αβεβαιότητα και την αθλιότητά του. Mε την ποίηση του Aρχίλοχου συντελείται η πρώτη λυρική ανατροπή του ηρωϊκού ιδεώδους. Tα περισσότερα σωζόμενα ποιήματά του είναι ολιγόστιχα και εμφανίζουν μεγάλη μετρική ποικιλία.
   O Παριανός ποιητής προερχόταν από σημαίνουσα οικογένεια. O παππούς του, Tέλλης, συνδεόταν με τη μεταφορά της λατρείας της Δήμητρας στη Θάσο, ενώ ο πατέρας του, Tελεσικλής, θεωρείται ότι οδήγησε εκεί μια αποικία της Πάρου. O Aρχίλοχος υπηρέτησε στη Θάσο ως στρατιώτης, πιθανόν μισθοφόρος. Aργότερα, υπερασπίστηκε την Πάρο ενάντια στις επιθέσεις από τη γειτονική Nάξο. Λένε ότι έχασε τη ζωή του σε μια από αυτές τις συγκρούσεις από κάποιο Nάξιο που λεγόταν Kαλώνδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου