Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Βραχογραφίες στην Αστυπάλαια, ένα σημαντικό εύρημα


Βραχογραφίες 3ης χιλιετίας π.Χ. στην Αστυπάλαια

Πλοία κωπήλατα με γυριστές τις δύο άκρες, σαν γόνδολες. Ζωγραφιές της 3ης χιλιετίας π.Χ. χαραγμένες πάνω σε βράχο. Η ναυτική δύναμη του Αιγαίου, το καμάρι και η ελπίδα των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
Οι νέες βραχογραφίες που εντοπίσθηκαν στο Βαθύ Αστυπάλαιας, από τον αρχαιολόγο Ανδρέα Βλαχόπουλο, οδηγούν στη σκέψη ότι ο πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός ήταν πολύ πιο διαδεδομένος από ό,τι υποθέταμε ώς τώρα. Πολύ σημαντικό θεωρεί το νέο εύρημα ο γεν. γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Βασίλειος Πετράκος, ο οποίος στη χθεσινή παρουσίαση του έργου της Εταιρείας για το 2012 τόνισε ότι οι βραχογραφίες αυτές «επεκτείνουν τη γεωγραφική έκταση του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού.
Η έρευνα στην Αστυπάλαια αποκάλυψε μεγάλο αριθμό προϊστορικών βραχογραφιών στις επιφάνειες των δολομιτικών ασβεστολίθων του ακρωτηρίου. Σε τρεις διαμορφωμένες ατραπούς, που κατέληγαν σε πυλίδες εισόδου προς την πρωτοκυκλαδική ακρόπολη, υπήρχαν μεγάλης κλίμακας βραχογραφίες πλοίων, μήκους έως 70 εκατοστών, κατακόρυφων εγχειριδίων και σπειρών. Βραχογραφίες διαπιστώθηκαν και σε άλλα σημεία του ακρωτηρίου και η τυπολογία τους είναι πρωτοκυκλαδική (3η χιλιετία π.Χ.). Τα πλοία αυτά έτσι όπως είναι κωπήλατα είναι αντίστοιχα με εκείνα που απεικονίζονται στα τηγανόσχημα σκεύη της Χαλανδριανής, όπως και σε βραχογραφίες στη Νάξο.
πηγή : Enet.gr Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου