Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Στο σχολείο μας μαθαίνουμε για την 28η Οκτωβρίου μιλώντας για την ειρήνη και τον πόλεμο, μέσα από οικογενειακές ιστορίες που παρουσιάζουμε και στην γιορτή, παρατηρώντας φωτογραφίες της εποχής εκείνης, γράφοντας ζωγραφίζοντας ιστορίες

Ιστορίες κατοχής

Από τον μαθητή Δημήτρη Πιτσικάλη της Β’ τάξης


  • Ιστορία 1η:

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1940-1944), ο προπάππους μου Ηλίας Σαμαλτάνης πήγε μια μέρα στην εκκλησία. Τα πέντε παιδιά του έμειναν μόνα στο σπίτι και τα πρόσεχε το μεγαλύτερο, που ήταν 11 ετών. Έτυχε, όμως, να χτυπήσουν την πόρτα οι Γερμανοί και ζήτησαν ένα μοσχάρι.

  • Δεν έχουμε μοσχάρι, είπαν τα παιδιά.

  • Αν δε μας δώσετε το μοσχάρι, θα σας κάνουμε μαύρους στο ξύλο, είπαν οι Γερμανοί.

  • Δεν έχουμε, είπαν πάλι τα παιδιά.

Οι Γερμανοί τότε μπήκαν στο σπίτι και πέρασαν έξω στον αχυρώνα, όπου ανακάλυψαν δύο μοσχάρια και φυσικά πήραν το ένα. 

Τα παιδιά, που είχαν πει ψέματα, φοβήθηκαν και έτρεξαν στα χωράφια, για να γλυτώσουν από τον θυμό των Γερμανών.

Όταν γύρισε ο πατέρας τους και έμαθε τι είχε γίνει, βρήκε το θάρρος να πάει να βρει τους Γερμανούς και να γυρέψει λίγο από το μοσχάρι, γιατί τότε ήταν φτωχός ο κόσμος, τα παιδιά πολλά, το φαΐ δεν έφτανε και οι Γερμανοί τα αρπάζανε όλα. 

Οι Γερμανοί του έδωσαν πίσω ένα τσουβάλι κι εκείνος χάρηκε, αλλά όταν γύρισε σπίτι και το άνοιξε, είδε πως τον κορόιδεψαν, γιατί από το μοσχάρι του είχαν δώσει μόνο όσα ήταν για πέταμα.


  • Ιστορία 2η:

Ο ίδιος προπάππους ένα βράδυ άνοιξε την εξώπορτα και στάθηκε στο κατώφλι, για να καπνίσει. Εκείνα τα χρόνια απαγορευόταν να κυκλοφορεί ο κόσμος όταν νύχτωνε, γιατί οι Γερμανοί φοβόνταν μην ξεσηκωθούν οι Έλληνες. 

Κάποιοι Γερμανοί που έκαναν σκοπιά, λοιπόν, είδαν από μακριά τη φωτιά από το τσιγάρο και πυροβόλησαν. Η σφαίρα έπεσε ακριβώς δίπλα του και από τύχη δεν τον σκότωσε.

  • Ιστορία 3η:

Ο προπάππους Δημήτρης Μπογιατζής, που έμενε στον Κάραβο, κοντά στον Άγιο Νικόλα, είχε κι αυτός πέντε παιδιά. 

Οι Γερμανοί του ζήτησαν σιτάρι κι επειδή τους είπε «όχι, δεν έχω», εκείνοι μπήκαν στον αχυρώνα κι έψαχναν μέσα στ’ άχυρα με τις λόγχες τους. Φυσικά ανακάλυψαν το κρυμμένο σιτάρι και το πήραν όλο. Εκείνος τους παρακαλούσε να του αφήσουν λίγο για τα παιδιά του.

Όμως οι Γερμανοί τον χτύπησαν άσχημα, του έσπασαν τα πλευρά κι έτσι έμεινε για πολύ καιρό στο κρεβάτι, ώσπου να γίνει καλά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου