Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Πώς διαλέγω επάγγελμα;

     Το τρίτο θέμα στα εργαστήρια δεξιοτήτων για τη Β' τάξη του Δημοτικού αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη γνωριμία με τα επαγγέλματα. 

    Ξεκινήσαμε με την ανάγνωση του βιβλίου "Δυο ξεροκέφαλες κουτάλες" (Άγγελος Αγγέλου - Έμη Σίνη) από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Ένας βασιλιάς, που θέλει τον γιο του να διαβάζει συνέχεια και να μην παίζει καθόλου προκειμένου να γίνει ο καλύτερος, του απαγορεύει μέχρι και το αγαπημένο του χόμπι, την μαγειρική. Ο πρίγκιπας σταματάει να μιλάει και να τρώει κι έτσι ο βασιλιάς αναθέτει στους δυο καλύτερους μάγειρες του κόσμου - και τους πιο ξεροκέφαλους! - να... βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά!



    Η ιστορία αυτή θίγει το κατά πόσο οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους ελεύθερα να επιλέξουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει και τα ευχαριστεί. Αφού συζητήσαμε λίγο πάνω σ' αυτό το θέμα, οι μαθητές ζωγράφισαν σε ένα φύλλο χαρτί τα επαγγέλματα των γονιών τους, καθώς και το επάγγελμα που οι ίδιοι ονειρεύονται να κάνουν όταν μεγαλώσουν.



    Στη συνέχεια, ο καθένας πήρε συνέντευξη από κάποιο συγγενικό πρόσωπο σχετικά με το επάγγελμά του και την παρουσίασε στην τάξη. Ερωτήσεις όπως: "Τι ακριβώς πρέπει να κάνεις σ' αυτή τη δουλειά;", "Χρειάζεσαι ειδικά ρούχα ή εργαλεία;" φώτισαν κάποιες άγνωστες πτυχές των επαγγελμάτων και άλλες όπως "Σου αρέσει αυτό το επάγγελμα;", "Γιατί το διάλεξες;" και "Πόσο καιρό κάνεις αυτή τη δουλειά;" τόνισαν τη σπουδαιότητα της σωστής επιλογής του επαγγέλματος στη ζωή μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου