Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Επίσκεψη στην Εκατονταπυλιανή και στο αρχαιολογικό μουσείο Παροικιάς

     Την Παρασκευή 13 Μαΐου οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας μεταφέρθηκαν στην Παροικιά, προκειμένου να ξεναγηθούν στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής και στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού μας.

Αφού περιηγήθηκαν πρώτα στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει  τα κελιά των μοναχών, την εξωτερική αρχιτεκτονική, τάφους, κρήνες κ.ά., ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό του ναού από τον παπα-Σπύρο. Εκεί θαύμασαν τις εικόνες, τους πολυέλαιους και πλήθος περίτεχνων θρησκευτικών αντικειμένων και άκουσαν με ενδιαφέρον την ιστορία του ναού από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια: 

Κατασκευάστηκε το 328 από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο μετά από τάμα της μητέρας του, Αγίας Ελένης. Γύρω στο 500 ο ναός κάηκε και ανακατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό, που πρόσθεσε τον τρούλο και τις καμάρες. Τον 9ο αιώνα έζησε στον ναό η μοναχή Θεοκτίστη, πολιούχος της Παροικιάς, όπου κατέφυγε διωκόμενη από πειρατές. Μέσα στον ναό υπάρχει υπόγεια πηγή και βαπτιστήριο μαρμάρινο σε σχήμα σταυρού από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Στον αύλειο χώρο λέγεται πως έχει ταφεί και η ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους. 

Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό μουσείο. Εκεί είδαν αρχικά διάφορα γλυπτά και σαρκοφάγους στον υπαίθριο χώρο καθώς και ψηφιδωτά δαπέδου, που βρέθηκαν στην Εκατονταπυλιανή. Στις αίθουσες παρατήρησαν τα αγάλματα, όπως τη Γοργώ, την Αρτέμιδα, τη Νίκη, κόρες και κούρους αλλά και μαρμάρινες πλάκες, όπως αυτή από το ηρώο του Αρχιλόχου. Τους μίλησε με λεπτομέρειες γι’ αυτά η κυρία Μαριαλένα, η οποία και διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας. Στις προθήκες οι μαθητές περιεργάστηκαν διάφορα ευρήματα κεραμικής μικροτεχνίας και γλυπτικής από τα νεολιθικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια. 

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με ελεύθερο χρόνο και παιχνίδι στην παιδική χαρά και στο δασύλλιο!

Ευχαριστούμε πολύ τον παπα-Σπύρο και τον παπα-Στέλιο για την ξενάγηση και το κέρασμα στην Εκατονταπυλιανή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου