Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Εδώ Πολυτεχνείο!


  "Εδώ Πολυτεχνείο" έλεγε μία φίλη μου στον πομπό. Είναι 16 Νοεμβρίου 1973. Όλοι φωνάζουμε συνθήματα:
"Κάτω ο Παπαδόπουλος" "Κάτω η Χούντα" "Ψωμί,παιδεία,ελευθερία" Είμαστε σκαρφαλωμένοι στις πόρτες.Όλοι μιλάνε στο ραδιόφωνο.Λίγο πριν τις δώδεκα μας ζήτησαν να φύγουμε αλλά εμείς τους είπαμε: "με κάποιους όρους".Αυτοί αρνήθηκαν. Πήγε δώδεκα.Οι διαδηλωτές φωνάζουν ακόμα πιο δυνατά.Κάποιοι μας βοήθησαν να βάλουμε εμπόδια στους δρόμους για να μην εισβάλουν οι στρατιωτικοί. Κοντεύει μία και τέταρτο και το τανκ πλησιάζει.Ήρθε, έριξε την πόρτα.Σκοτώθηκε η καλύτερή μου φίλη.Έπιασαν τον αδερφό μου.Όλοι είμαστε αναστατωμένοι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Φοβόμαστε!!! 
                                                                                                                              Γεωργία Κρητικού
Εγώ ήμουν έξω,στο προαύλιο,πάνω στα κάγκελα και φώναζα κάποια συνθήματα: "Ψωμί,παιδεία,ελευθερία" "Δημοκρατία" "Κάτω ο Παπαδόπουλος" "Κάτω η Χούντα".Θυμάμαι ότι μας έφερναν φαγητό,νερό,τσιγάρα και ότι μας ζήτησαν να βγούμε. Τους είπαμε ότι θα βγούμε με κάποιους όρους αλλά αυτοί τους αρνήθηκαν.Έτσι καθίσαμε μέσα κι αντισταθήκαμε ακόμη περισσότερο.Αλλά ξημερώματα Σαββάτου της 17ης Νοεμβρίου 1973 συνέβηκε το αδιανόητο που κανείς δεν το περίμενε. Να μπουν μέσα στο Πολυτεχνείο. Μας επιτέθηκαν με το τανκ. Μια μαυρομάλλα κοπέλα, με μακριά μαλλιά, την πλάκωσε η καγκελόπορτα, όταν την έριξε το τανκ.Τότε έπιασαν αρκετούς αλλά ευτυχώς δεν μ ' έπιασαν γιατί πρόλαβα κι έφυγα τρέχοντας απ' έξω.

                                                                                                                  Ανδριάννα Ρούσσου
Ήταν παραμονές της 17ης Νοέμβρη και ο ραδιοφωνικός σταθμός των εξεγερμένων φοιτητών του Πολυτεχνείου καλούσε όλους τους Αθηναίους να ξεσηκωθούν ενάντια στην δικτατορία του Παπαδόπουλου .Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στα Προπύλαια και στους γύρω δρόμους.Παντού ακούγονται συνθήματα όπως "Ψωμί,Παιδεία, Ελευθερία".Αρχίζουν να φτάνουν τα πρώτα τανκς.Επικρατεί βία,ξυλοδαρμοί,συλλήψεις και χρήση χημικών.Όμως ο λαός το είχε πάρει απόφαση να ανατρέψει το καθεστώς και να επικρατήσει η Δημοκρατία.Ξαφνικά ένα τανκ φτάνει μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου γκρεμίζοντας την και σκοτώνοντας τους φοιτητές που ήταν πάνω της. Αυτή ήταν η αιτία της ανατροπής του καθεστώτος και η επικράτηση της δημοκρατίας.

                                                                                                                     Γεωργία Παντελαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου