Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Η Χλωρίδα των Κυκλάδων


Καμπανούλα, Πάρος, Θαψανά
Η ελληνική γη διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα, με περίπου 5.700 είδη ανωτέρων φυτών (όταν η Μ. Βρετανία φιλοξενεί 2.200 είδη και η Δανία 1.300). Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα ζει ο μεγαλύτερος αριθμός ενδημικών ειδών (δηλαδή φυτά που απαντώνται μόνον εντός των συνόρων της). Περίπου 750 είδη, όταν η Ισπανία (εξαιρώντας τις Καναρίους Νήσους) διαθέτει περίπου 500 ενδημικά, έχοντας όμως τετραπλάσια έκταση.
Οι Κυκλάδες χάρη στη μορφολογία του εδάφους, στην τοπογραφία και στην ποικιλία των πετρωμάτων παρουσιάζουν μεγάλο πλούτο στη χλωρίδα τους.   
 Τα νησιά των Κυκλάδων  αποτέλεσαν από πολύ νωρίς  πόλο έλξης για όσους ασχολούνται με τη βοτανική, ερασιτέχνες και επιστήμονες.Για το λόγο αυτό οι Κυκλάδες είναι από τις καλύτερα μελετημένες περιοχές όσον αφορά στη χλωρίδα.

  Η χλωρίδα των Κυκλάδων αποτελείται από περίπου περίπου 1.640 φυτικά είδη (Tan & Ιατρού, 2001) και είναι η πλουσιότερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή ίσης έκτασης στην Ευρώπη. 
Σχινάρι, Πάρος, Κουκουμαυλές

Περιλαμβάνει επίσης  σημαντικό αριθμό ελληνικών ενδημικών φυτών (περίπου 145).
Από τα αυτοφυή φυτά που έχουν καταγραφεί στις Κυκλάδες :
  • 150 είδη περιλαμβάνονται σε καταλόγους απειλούμενων ειδών που προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία ενώ 14 είδη περιλαμβάνονται στο "Κόκκινο βιβλίο των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας" (Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, Πάτρα 2009)
Αλυσαριά, Πάρος, Άγιοι Ακίνδυνοι



Πρόκειται για τα: Alyssum tenium, Anthyllis splendens, Bupleurum aira, Campanula laciniata, Campanula reiseri,Campanula sartorii, Eryngium amorginum, Erysimum naxense, Erysimum senoneri, Galanthus ikariae, Helichrysum amorginum, Medicago heyniana, Pimpinella pretenderis, Silene holzmannii. Chenopodium alba L.


Η σημερινή χλωρίδα των νησιών  δεν είναι βέβαια ίδια με εκείνη που υπήρχε στο παρελθόν  αλλά είναι αποτέλεσμα  διαδοχικών μεταβολών. 
 Η απομάκρυνση των κατοίκων από τη γεωργία, τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία προκαλεί σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον.  Ενέργειες χωρίς μελέτη και εκτός κλίμακας στρέφονται πλέον εναντίον της περιβαλλοντικής ισορροπίας. 
Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα και η "οκιστική πίεση " που αυτή προκαλεί,προβληματίζει για τη δυνατότητα διατήρησης αυτής της υψηλής βιοποικιλότητας.

Κρόκος, Πάρος, Θαψανά
Είναι σημαντικό  να συνειδητοποιήσουμε  τον πλούτο της χλωρίδας των Κυκλάδων και να προστατεύσουμε αυτό το μοναδικό στην ανατολική Μεσόγειο περιβάλλον.
Δεν αρκεί η καταγραφή των απειλούμενων και σπάνιων φυτών  ούτε οι νόμοι που έχουν θεσπιστεί από την Πολιτεία,  για την προστασία τους.
Η ευαισθητοποίηση και η συνδρομή του Έλληνα πολίτη , των ΄νέων ανθρώπων είνια ο τρόπος για τη διάσωση των αυτοφυών φυτών του τόπου μας.


Πάρος, Αγία Ειρήνη
 Οι κύριες απειλές για τα ελληνικά φυτά είναι:
  • η ανεξέλεγκτη  υπερβόσκηση
  • οι ανθρώπινες δραστηριότητες για την υποτιθέμενη ανάπτυξη, που τελικά καταλήγουν να καταστρέφουν τη φύση 
  •  η κλιματική αλλαγή
  • καθώς και η κακοποίηση της φύσης λόγω τουριστικής «αξιοποίησης».
   

        Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όπως έλεγε ένα παλιό σύνθημα του WWF,
                                              «Η εξαφάνιση είναι για πάντα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου