Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Άδεια σχολεία

 Ο Χριστόφορος Δουλγέρης είναι εικαστικός φωτογράφος.  Στο τελευταίο του πρότζεκτ φωτογραφίζει εγκαταλελειμμένα σχολεία σε όλη την Ελλάδα και διαπραγματεύεται την εικόνα από χώρους εκπαίδευσης του «λόγου» με την ευρεία έννοια.
«Φωτογραφίζω στην πλειοψηφία τους σχολεία εγκαταλελειμμένα, σχολές και οποιοδήποτε ίδρυμα έχει σχέση με την ιστορία της Ελληνικής εκπαίδευσης. Αντλώ τις πληροφορίες μου από το ίντερνετ, την ιστορική έρευνα από βιβλιοθήκες, δημόσια έγγραφα, δημόσια αρχεία και από απλές αφηγήσεις. Το κομμάτι της έρευνας είναι ένα κομμάτι τέχνης από μόνο του», λέει.
«Δεν κάνω μια καταγραφή με μια φωτογραφική μηχανή, έτσι απλά σαν περαστικός. Υπάρχει μια τυπολογία που ακολουθώ, και ένα ένστικτο που εμπιστεύομαι και δεν με έχει ξεγελάσει. Δεν φωτογραφίζω τα λαμπερότερα σχολεία αλλά αυτά στα οποία η ιστορία έχει αφήσει ένα αποτύπωμα. Πολλά από τα σχολεία που φωτογραφίζω έχουν κλείσει για γεωλογικούς λόγους και άλλα κλείσανε μετά από έναν πόλεμο. Τελευταία πολλά κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών ή δασκάλων. Κάθε σχολείο έχει την δική του ιστορία και ο καθένας από μας έχει μία ιστορία από το σχολείο.
Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει στην Κρήτη, το Ιόνιο, τις Κυκλάδες, την βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα. 
Όταν φωτογραφίζω αυτά τα σχολεία παρά το τραγικό γεγονός της εγκατάλειψης, εισπράττω μία εικόνα τόσο αγέρωχη που κουβαλάει πολλές καλές και θετικές σκέψεις. Τα σχολεία έχουν να μας διηγηθούν αρκετά για την ιστορία μας και την καταγωγή μας. Το πρόσφατο παρελθόν μας, τους πολέμους και τα κομμάτια της ιστορίας που δεν έχουμε διδαχθεί.


Ο φωτογράφος  πέρασε από την Πάρο και φωτογράφισε το εγκαταλελειμμένο σχολείο των Σωτήρων.Το σχολείο παρέμεινε ανοιχτό για περίπου τέσσερις δεκαετίες (1948- 1986). Έκλεισε όταν  ο αριθμός των μαθητών είχε μειωθεί . Το κτίριο, καθως και ο περιβάλλων χώρος , με κυπαρίσια και πευκοδάσος που οι παλιοί μαθητές του σχολείου είχαν φυτέψει, είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Πάρου. Βρίσκεται κοντά στην Παροικιά. 
Το παλιό σχολείο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τη δημιουργία   Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης .Το σχολείο με τον τρόπο αυτό θα "ζωντάνευε" και θα   "γέμιζε" πάλι με μαθητές.Αποτελεί στοιχείο   πολιτισμού και δείγμα ευαισθησίας όχι φυσικά η εγκατάλειψη, αλλά η αξιοποίηση των σχολείων που έχουν κλείσει.Πριν από περίπου δύο  χρόνια  κάτοικοι της περιοχής των Σωτήρων, μεταξύ αυτών και παλιοί μαθητές του σχολείου, αλλά και άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι, προσπάθησαν να βρουν τον τρόπο να συμμαζέψουν και να "ζωντανέψουν" το χώρο . Δυστυχώς όμως  το σχολείο παρουσιάζει την ίδια  απογοητευτική εικόνα εγκατάλειψης.

Υ.Γ.  Οι φωτογραφίες από το σχολείο  των Σωτήρων είναι του εικαστικού φωτογράφου Χ.Δουλγέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου