Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ



   
  Η ιστορία της Πάρου κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας  σε συνάρτηση με την ιστορία της Νάξου. 
    Η Ενετοκρατία στην Πάρο κράτησε από το 1207, όταν έγινε μέρος του Δουκάτου της Νάξου υπό τον Μάρκο Σανούδο, μέχρι το 1537 όταν λεηλατήθηκε από τον Τούρκο πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα.Την περίοδο της Ενετοκρατίας κτίζονται το κάστρο της Παροικιάς, της Νάουσας και του Κέφαλου (Μάρπησσα).
    Το 1361 το Δουκάτο της Νάξου πέρασε στον Φραγκίσκο Κρίσπο ο οποίος για να εδραιώσει τη θέση του παραχώρησε την πλούσια (λόγω μαρμάρων) Πάρο στη Μαρία Σανούδου (απόγονο της δυναστείας των Σανούδων) με τον όρο να παντρευτεί τον Γάλλο ευγενή Γκασπάρ Σομμαρίπα.
    Έτσι οι Σομμαρίπα έγιναν κύριοι της Πάρου μέχρι το 1517 περίπου όντας ουσιαστικά ανεξάρτητοι από τον Δούκα της Νάξου, αλλά πάντα υπό την επικυριαρχία της Βενετίας. Αν και άξιοι ηγεμόνες, δεν μπόρεσαν να προστατέψουν πάντα τους κατοίκους του νησιού από επιθέσεις κουρσάρων, κυρίως Τούρκων. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μαρτυρία, στις αρχές του 15ου αιώνα, η Νάουσα ήταν ορμητήριο πειρατών οι οποίοι λυμαίνονταν όχι μόνο τις γύρω θάλασσες αλλά και την ίδια την Πάρο.
  
    Η κινηματογραφική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Νάξου δημιούργησε μια ταινία για το Κάστρο της Νάξου το σχολικό έτος 2017-2018.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου