Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Εργαστήρια δεξιοτήτων: ψυχική υγεία και πρόληψη 

"Κράτα με να σε κρατώ, ν' ανεβούμε το βουνό" 

 

       

     Στη δεύτερη ενότητα εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχολούμαστε με αξίες όπως η φιλία, η αλληλεγγύη, η ομόνοια κ.ά. με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμμαθητών και τη μείωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών που πλήττουν τις σχέσεις τους. 

    Η εισαγωγή έγινε με την ανάγνωση του βιβλίου "Του σκοινιού τα μανταλάκια" (Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκδόσεις Πατάκη), συζήτηση γύρω από την αληθινή φιλία και μια δραστηριότητα, όπου τα παιδιά ζωγράφισαν ρούχα από χαρτί κι έγραψαν πάνω τι σημαίνει φιλία, τι κάνουν ή τι δεν κάνουν οι φίλοι μεταξύ τους. 

 

      Στη συνέχεια συμπλήρωσαν ένα φύλλο διερεύνησης αρχικών αντιλήψεων σχετικά με τη συμπεριφορά του καθενός απέναντι στους φίλους του και το τοποθέτησαν στο ατομικό πορτφόλιο τους. 

    Σε επόμενη συνάντηση ασχοληθήκαμε με παροιμίες που έχουν ως θέμα τη φιλία, την αλληλοβοήθεια και την καλοσύνη. 

 

       

     Έπειτα, συστήθηκε στους μαθητές το "κουτί της επικοινωνίας", μια τεχνική της παιδαγωγικής Φρενέ, που έχει ως στόχο οι μαθητές να καταθέτουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους σε χαρτάκια, προκειμένου αυτά να συζητηθούν στο συμβούλιο της τάξης και να παρθεί μια απόφαση με δημοκρατικές διαδικασίες. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου