Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Άσπρη πέτρα ξέξασπρη : σύντομο ημερολόγιο του προγράμματος


 Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 : Ίσως την πιο κρύα μέρα του χειμώνα επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου .Οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Αρηίς , η κόρη της Πάρου»Το πρόγραμμα αναφέρεται κυρίως στην επεξεργασία του μαρμάρου και την ιστορία των αρχαίων λατομείων.
Η παρουσίαση έγινε από την αρχαιολόγο Βάσω Κυπρούλη με τη βοήθεια της συντηρήτριας Χριστίνας Δαματοπούλου.



Τετάρτη 29 Ιανουαρίου: Βρεθήκαμε στο χωριό μας , στον Κώστο , στο εργαστήρι “YRIA”.Εκεί τα παιδιά, με τη βοήθεια του αγγειοπλάστη Στέλιου Γκίκα, έφτιαξαν τα δικά τους ειδώλια. Είχε προηγηθεί παρουσίαση της ιστορίας των κυκλαδικών ειδωλίων στο σχολείο( το 70% των ειδωλίων είναι φτιαγμένα από παριανό μάρμαρο).













 

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου: Περπατήσαμε ξανά μετά από 50 χρόνια στο μονοπάτι που χρησιμοποιούνταν παλιά και που οδηγούσε από τον Κώστο στο Μαράθι.
  Εγκαινιάσαμε το μονοπάτι μετά τον καθαρισμό και τη σήμανσή του από το Δήμο Πάρου.Βρεθή-
καμε στο χώρο των λατομείων.Ακούσαμε τον κ. Λουκή να μας μιλά για τον τρόπο που γινόταν η εξόρυξη του λυχνίτη και κατεβήκαμε στην αρχή της εισόδου για να δουμε το ανάγλυφο των Νυμφών.

Πολύτιμος οδηγός μας ο γυμναστής Κοσμάς Χατζηγρηγορίου.








Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα  έφτιαξαν :


Α.χάρτες : Κυκλάδων, Ελλάδας και  Παγκόσμιο όπου έχουν βάλει φωτογραφίες αγαλμάτων από λυχνίτη.

Β.ειδώλια και αγγεία

Γ.κείμενα και ζωγραφιές .




Έχουν παρουσιάσει τις εργασίες τους στους μαθητές του σχολείου μας.





Αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα   θα πραγματοποιήσουμε εκπαιδευτική εκδρομή σε Αθήνα και Δελφούς. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αγάλματα αλλά και ναούς που για τη δημιουργία τους έχει χρησιμοποιηθεί το παριανό μάρμαρο. Το πρόγραμμα"Άσπρη ,πέτρα, ξέξασπρη"θα ολοκληρωθεί με τη λήξη του σχολικού έτους.
Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει στην γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα θα γίνει και έκθεση των έργων των μαθητών στο κοινοτικό μέγαρο, στις Λεύκες.
"Η παρούσα εκπαιδευτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος"Μαθαίνουμε παρέα" που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου