Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021


 

Εργαστήρια δεξιοτήτων με θέμα τη φωτιά

Β' τάξη

Μετά την επίσκεψη της πυροσβεστικής στο σχολείο μας, σειρά είχε η οργάνωση μιας εκδρομής στο βυζαντινό μονοπάτι, ώστε να δούμε από κοντά το σημείο, μέχρι το οποίο έφτασε η φωτιά και τη διαφορά ανάμεσα στα δύο τοπία.

Πρώτα, όμως, κάναμε μια μικρή έρευνα κυρίως στο ίντερνετ και συγκεντρώσαμε εικόνες και πληροφορίες, όπως: πότε, από ποιους και γιατί φτιάχτηκε ο βυζαντινός δρόμος, γιατί λέγεται έτσι και πώς χρησιμοποιείται σήμερα. Με αυτές δημιουργήσαμε ένα κολάζ που τοποθετήθηκε στην είσοδο του σχολείου, για να μπορούν να το δουν και άλλοι μαθητές.

Στη συνέχεια, συμπληρώσαμε το Φύλλο εργασίας από το Τετράδιο Εργασιών της Μελέτης (σελ. 31) σχετικά με την προετοιμασία μιας επίσκεψης. Μοιράσαμε ρόλους, όπως φωτογράφοι, ζωγράφοι, συλλέκτες χαρακτηριστικών αντικειμένων και γραμματείς για σημειώσεις. Μιλήσαμε για το τι περιμένουμε να δούμε κατά τον περίπατό μας, τη χλωρίδα και την πανίδα και τους ανθρώπους που ίσως συναντήσουμε.

Έπειτα, διαβάσαμε ένα βιβλίο με ποιήματα για παιδιά: "Τα δέντρα" της Ζωής Νικολοπούλου (Εκδόσεις Μικροσκόπιο) και ζωγραφίσαμε τα δικά μας αγαπημένα δέντρα, υπαρκτά αλλά και φανταστικά.

Η μέρα έφτασε και ο καιρός ήταν υπέροχος. Ο περίπατος στο μονοπάτι μοσχοβολούσε φασκόμηλο και άλλα μυρωδικά. Τραβήξαμε φωτογραφίες, σημειώσαμε όσα μας έκαναν εντύπωση και μαζέψαμε κομμάτια από καμένα κλαδιά. Η υγρασία όμως έκανε πιο έντονη και τη μυρωδιά των καμένων δέντρων, ειδικά όταν φτάσαμε στην περιοχή. Ξαφνικά το μαύρο αντικατέστησε το πράσινο και το καφέ. Τα γυμνά κλαδιά έμοιαζαν με χέρια που ζητούσαν βοήθεια.

Γρήγορα επιστρέψαμε σε ένα πλατύ σημείο, για να ξεκουραστούμε και να φάμε, πριν πάρουμε τον δρόμο του γυρισμού.

Πίσω στο σχολείο ζωγραφίσαμε με θέμα την επίσκεψη στο βυζαντινό μονοπάτι, μιλήσαμε για τα συναισθήματα και την εμπειρία μας και ολοκληρώσαμε το Φύλλο εργασίας από το βιβλίο της Μελέτης (σελ. 32).

Ανυπομονούμε να ξαναπάμε την άνοιξη με την ελπίδα η φύση να κάνει το θαύμα της και να βρούμε το τοπίο αναζωογονημένο με περισσότερα χρώματα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου