Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

    Η Παρασκευή 5 Νοέμβρη ήταν μια μέρα που οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας περίμεναν με ανυπομονησία. Κι αυτό γιατί είχαμε σχεδιάσει να περπατήσουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο τμήμα από τον βυζαντινό δρόμο, που ξεκινάει από τις Λεύκες και καταλήγει στον Πρόδρομο. 
     Η εξόρμηση αυτή είχε αρκετούς σκοπούς: Πρώτον, τη σωματική άσκηση των μαθητών (αλλά και των εκπαιδευτικών), οι οποίοι προς το παρόν έχουν την ατυχία να στερούνται γυμναστή στο σχολείο μας. Δεύτερον, την ψυχαγωγία και τη σύσφιξη των μεταξύ μας σχέσεων. Τρίτον, την έξοδο από το σχολείο και την επαφή με τη φύση. Συγκεκριμένα, την παρατήρηση της χλωρίδας και πανίδας και γενικά των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος της περιοχής μας. Αριστερά και δεξιά από το μονοπάτι είδαμε χωράφια με ελιές, πολλά σχινάρια, συκιές, σπάρτα, καλαμιές, γαϊδουράγκαθα, κουφοξυλιές αλλά και μέσα στο μονοπάτι φασκόμηλο, ρίγανη, λάβδανο, σπαθόχορτο, κρόκο, νάρκισσους και άλλα. Παρατηρήσαμε επίσης σαλιγκάρια, σαύρες και διάφορα πουλιά και έντομα.              Τέλος, η εξόρμηση στόχευε και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στις φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από το ανθρώπινο λάθος. Όπως είναι γνωστό, η περιοχή μας επλήγη το καλοκαίρι από μια πυρκαγιά μεγάλης έκτασης με καταστροφικές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον και την ομορφιά του νησιού μας. Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε να φτάσουμε μέχρι το σημείο που ξεκινάει το καμένο τμήμα του μονοπατιού. Είχαμε έτσι την ευκαιρία αφενός να απολαύσουμε το φυσικό τοπίο του ανέπαφου από τη φωτιά τμήματος, τα χρώματα και τα αρώματα των φυτών, τη θέα και την ηλιόλουστη μέρα. Αφετέρου, να συγκρίνουμε τα προηγούμενα με τη μαυρισμένη γη, τα νεκρά δέντρα με τα γυμνά κλαδιά και την αίσθηση που μας άφησε η θέα και η μυρωδιά του σιωπηλού αυτού τοπίου. 
     Αφήσαμε πίσω μας σκεπτικοί τη θλιβερή αυτή εικόνα, προκειμένου να ξεκουραστούμε, να φάμε το κολατσιό μας και να πάρουμε έπειτα τον δρόμο της επιστροφής, ελπίζοντας την άνοιξη να αναγεννηθεί το τοπίο και το καλοκαίρι να μην επιφυλάσσει άλλη καταστροφή σαν αυτή.
                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου