Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Στο παλιό κουρείο και το μπακάλικο των Λευκών

     Την τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα οι τρεις μικρότερες τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν το παλιό κουρείο και το παλιό μπακάλικο - ραφτάδικο στο χωριό των Λευκών. 




        Στον μικρό χώρο του κουρείου ξενάγησε τους μαθητές τμηματικά ο κύριος Γιάννης, γιος του κουρέα του χωριού. Ο χώρος έχει μείνει ανέπαφος, όπως ήταν μέχρι και τον θάνατο του κουρέα πριν δυο χρόνια. Εκεί είδαμε την καρέκλα μπροστά στον παλιό καθρέφτη και τα σύνεργα για το κούρεμα και το ξύρισμα του περασμένου αιώνα: χτένες, ψαλίδια, ξυράφια, ακονιστήρια, βούρτσες, κολόνιες, ένα σταμνί για το νερό και ένα βαλιτσάκι για τις επισκέψεις του κουρέα στα σπίτια γερόντων ή ασθενών. Τριγύρω παλιές φωτογραφίες, αφίσες και αναμνηστικά. 

    Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο παλιό μπακάλικο του χωριού, το οποίο, όπως μάθαμε, ήταν ταυτόχρονα ραφτάδικο κι ένα σωρό άλλα πράγματα. Η ιδιοκτήτρια, κυρία Χρύσα, που μας μίλησε και μας άφησε να περιηγηθούμε στο κατάστημα, αναλάμβανε επίσης την προετοιμασία των νεκρών και τα απαραίτητα για την κηδεία. Στο μαγαζί υπήρχε ακόμα ξεχωριστό δωμάτιο με τηλέφωνο με χρονομετρητή για τη χρέωση. Εμείς είδαμε τον χώρο γεμάτο με ράφια και προϊόντα παλιά και σύγχρονα: τρόφιμα, είδη οικιακής χρήσης, δώρα, διακοσμητικά, χαρτικά κι άλλα πολλά με το άρωμα μιας περασμένης εποχής. 

    Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Γιάννη και την κυρία Χρύσα, καθώς και τις κυρίες Αραλία Κρητικού και Χριστίνα Τζιώτη για την πολύτιμη βοήθειά τους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου